18 Φεβ 2009

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΝΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΟ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ
ΜΙΝΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ταξίδι» στην ιστορία της πληροφορικής

«Να με συγχωρείτε, αν κανείς προσβληθεί μ’ αυτή την παρατήρηση, αλλά νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε κάποια ανάλογη τάση στην αντιμετώπιση προβλημάτων – με ταχύτητα, μπουρδούκλωμα και διόρθωση – που δεν συντελεί βέβαια στην ικανότητά μας να συναγωνιζόμαστε του Ελβετούς στην κατασκευή ρολογιών. Αποτελεί πλεονέκτημα όμως στην Πληροφορική. Προσθέστε σε αυτό την κληρονομιά και την αγάπη που έχουμε στη δόμηση λόγων, στις φιλοσοφικές συζητήσεις, στη λογική, στις σκέψεις και στα σχήματα της φαντασίας (αν ήταν έτσι... θα γινόταν έτσι...) και η πανοπλία εργαλείων μας για την πληροφορική γίνεται ακόμα πιο τρανή»: Με αυτά τα λόγια ο μεγάλος Έλληνας της Πληροφορικής Μιχ. Δερτούζος περιγράφει στο βιβλίο του «Τι μέλει γενέσθαι», τη σχέση του Έλληνα με την πληροφορική.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, το ΤΕΙ Λάρισας, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου του, αποφάσισε να οργανώσει ένα ειδικό εκθετήριο - μίνι μουσείο πληροφορικής, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης του ιδρύματος.
«Η ιδέα πάνω από όλα ξεκινάει από μια απέραντη αγάπη για την τεχνολογία αυτή και για την ιστορία της εξέλιξής της. Νομίζουμε ότι η ανάδειξη αυτής της ιστορικής εξέλιξης, που δεν την ξέρει κανένας σχεδόν, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα γιατί αναδεικνύει την τεράστια σημασία που έχουν στην πληροφορική το ανοικτό λογισμικό, ο εθελοντισμός και γενικά η αρχή η πληροφορία για το λαό», τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ κ. Γ. Σούλτης.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», υποστηρίζει ο κ. Σούλτης «είναι να δημιουργήσουμε ένα εκθετήριο όπου θα παρουσιάσουμε τα home computer και ντοκουμέντα της εποχής κυρίως από το 1975 έως και 1995. Ήδη στο ΤΕΙ καταφέραμε και σώσαμε κάποια κομμάτια (δυστυχώς όχι όλα, χάθηκαν πολύτιμα κομμάτια). Επίσης διαθέτουμε τα προσωπικά μας κομμάτια, όσοι από τους συναδέλφους καταφέραμε να τα σώσουμε. Ελπίζουμε ότι στη Λάρισα και αλλού «τρελοί» εκείνης της εποχής έχουν κρατήσει κάποια πράγματα (μηχανήματα, αξεσουάρ, περιοδικά κλπ)».
Η συγκεκριμένη προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο, έχει τρεις σημαντικούς στόχους: Αρχικά, να περισωθούν για λόγους μνήμης ιστορικά μηχανήματα υπολογιστών μιας εκπληκτικής εποχής. «Η επανάσταση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μιας γενιάς. Η διατήρηση αυτής της μνήμης αξίζει γιατί συμβάλλει στο να εκτιμήσουμε σωστά την αξία της νέας αυτής τεχνολογίας αλλά και αναγνωρίσουμε τα προβλήματα μιας νέας εποχής που τώρα γεννιέται», υπογραμμίζει ο κ. Σούλτης.
Ακόμα, το εκθετήριο δημιουργείται για λόγους εκπαιδευτικούς. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους νέους να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα τεχνολογικά θαύματα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Να μάθουν ότι τις εξελίξεις αυτές κανένας δεν μπορούσε να τις προβλέψει, ακόμα και όταν η επανάσταση αυτή βρισκόταν στο ξεκίνημά της. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να μάθουν οι νέοι, ότι αυτή την εκπληκτική επανάσταση την ξεκίνησαν οι νέοι της δεκαετίας 1965-1975 και εκατομμύρια ερασιτεχνών σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο.
Τέλος, μέσα από το εκθετήριο , θα μάθουν οι φοιτητές και οι Λαρισαίοι ότι την δεκαετία του 1980 στην αυγή των μικροϋπολογιστών, στη Λάρισα υπήρξε μια έντονη κίνηση ερασιτεχνών της πληροφορικής, μια κίνηση η οποία ήταν από τις πιο έντονες στην Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σούλτης, «αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι τότε ζήσαμε υπέροχες στιγμές που πάντα αναπολούμε, όταν παλεύαμε με το καινούργιο, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας. Θέλουμε να σώσουμε τις συλλεκτικές αυτές συσκευές από την καταστροφική μανία του χρόνου. Να μάθουν οι νεότεροι πώς συντελέστηκε αυτό το θαύμα της τεχνολογίας που ζούμε σήμερα. Και τέλος να αναδείξουμε αυτό που κανένας ποτέ δεν έμαθε και κανένας επίσημος φορέας δεν αξιοποίησε, το γεγονός ότι η Λάρισα είχε κάποτε τις δυνατότητες να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης της πληροφορικής»
«Στα πλαίσια αυτά», τονίζει, «καλούμε όλους τους «τρελούς» εκείνης της ηρωικής, εποχής που έχουν σώσει κάποια ντοκουμέντα , να επικοινωνήσουν μαζί μας, έτσι ώστε να μας τα παραχωρήσουν για την έκθεση. Για όποιον δεν θέλει να τα χαρίσει δηλώνουμε ότι αυτά δεν θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΕΙ. Στην περίπτωση αυτή θα υπογραφεί ειδικό συμβόλαιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι ο κάτοχος θα μπορεί να αποσύρει όποτε θέλει τα αντικείμενά του».
Όποιος θέλει να προσφέρει στο μουσείο πληροφορικής μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Σούλτη (τηλ.: 6947-300.608 και e-mail: soultis5@otenet.gr)


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: