23 Ιουλ 2015

Παρουσίαση του βιβλίου Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά" στη Ζαγορά από το Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου και την Μαγνήτων ΚιβωτόΠραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου για τη ναυτιλία του Πηλίου  
των Αλέξανδρου Καπανιάρη & Νίκου Τσούκα  
από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την «Μαγνήτων Κιβωτό»
 
Πολυπληθές ακροατήριο, συγκίνηση και διαδραστική παρουσίαση στη Ζαγορά

Ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον οι εκδόσεις για τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας από το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά. Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 – 1960)» καθώς και του ημερολογίου για το 2005 με τον διακριτικό τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, Φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας στη Μαγνησία» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος».
Οι εκδόσεις υπογράφονται από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αλέξανδρο Καπανιάρη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανωτικό γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» καθώς και από τον Νίκο Τσούκα, Γενικό Γραμματέα αντίστοιχα.
Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς η προσέλευση ήταν μαζική και από πολλές περιοχές της Μαγνησίας (Κεραμίδι, Πουρί, Ζαγορά, Αη Γιάννης, Βόλος) λόγω ότι οι εκδόσεις αγγίζουν και περιγράφουν στιγμές της ιστορίας των περιοχών. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσαφτής, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση με χαιρετισμό του, ο πρώην Δήμαρχος Ζαγοράς κ. Κων/νος Χασάπης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος, οι Αντιδήμαρχοι Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Α. Γαρυφάλλου και Α. Κοντογεωργίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Β. Ρεπανίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πλήθος ενδιαφερομένων επισκεπτών.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον συγγραφέα και δάσκαλο Νικόλαο Διαμαντάκο ο οποίος κατά την διάρκεια των διασυνδέσεων με την τοπική ιστορία κατάθεσε εμπειρίες που συνδέσουν την ιστορία των Ζαγοριανών Καραβιών με σημερινές μνήμες.


Οι εισηγητές που παρουσίασαν τις εκδόσεις ήταν η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια και Επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών η οποία ανέφερε ότι: «… Η έκδοση αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό έργο που πρέπει να έχει ο καθένας μας στην βιβλιοθήκη του ενώ ανοίγει παράθυρα για περαιτέρω έρευνα σε ζητήματα ναυτιλίας και ιστορίας στην περιοχή». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Δερβένης, ναυπηγός – μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ ο οποίος ανέπτυξε την τυπολογία των πλοίων της εποχής καθώς και την ιστιοφορία των καραβιών με τα περίτεχνα πανιά του. Ειδικότερα ανέφερε: «…Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτή η έκδοση σε επίπεδο περιφέρειας η οποία χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, σημαντικό περιεχόμενο και ερευνητική ματιά».
Η τελευταία εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο ο οποίος μίλησε για τη δημοτική μουσική των Ζαγοριανών Καραβιών και το λαϊκό πολιτισμό της εποχής.


Η βιωματική προσέγγιση και αποκάλυψη της βραδιάς που επέφερε σημαντική συγκίνηση στο πολυπληθές κοινό ήταν η διαδραστική παρουσίαση μέσω βίντεο του ιστορικού πλοίου «Φανερωμένη» των αδελφών Βασιλείου από τον Αη Γιάννη (Νίκος Ρηγινός - σημερινός ιδιοκτήτης). Το πλοίο «Φανερωμένη», τελευταίο καΐκι του Αη Γιάννη που είναι σήμερα εν πλω, κατασκευάστηκε μετά από παραγγελία των αδελφών  Φανούρη και Ευστάθιου (Γαλέου) Βασιλείου  από τον Αη Γιάννη Πηλίου το 1945 από τον γνωστό για την εποχή καραβομαραγκό Γιώργη Μυτιληναίο στη Σκιάθο. Στη συνέχεια σύντομη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον δικηγόρο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Τσολάκη, ο οποίος συνέγραψε την ενότητα για τη Παλιά Μιτζέλα αναφέροντας ιστορικά στοιχεία για τον παλιό στόλο της πολύπαθης ιστορικής Παλιάς Μιτζέλας των ποντοπόρων πλοίων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την σύντομη παρέμβαση των συγγραφέων κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα. Ειδικότερα ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως η έκδοση για τα Ζαγοριανά Καράβια αποτέλεσε όραμα και έρευνα πολλών ετών η οποία συνοδεύτηκε από τις συνεργασίες και βοήθειες που προσέφεραν σημαντικοί πληροφορητές/τριες, άνθρωποι του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, συνεργάτες και ειδικοί σε θέματα παραδοσιακής ναυτιλίας. Ο Νίκος Τσούκας μίλησε για την εξαίρετη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί σε γερά θεμέλια τόσο με τον συν-συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη όσο και με τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού για την ιδέα και πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» ενώ δεν ξέχασε να εξάρει το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα που υπήρξε καθοριστικός έως σήμερα.
 
Επίσης προβλήθηκε και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές η ψηφιακή αφήγηση σε μορφή βίντεο με τίτλο : Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας κα του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600 – 1960)» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, ενώ το μοντάζ είχε η Αθανασία Ξαφάρα.
Η έκδοση για τα Ζαγοριανά Καράβια ήταν αφιερωμένη στον καπετάνιο, ερευνητή και συγγραφέα που έχει φύγει από τη ζωή Αναστάσιο Τζαμτζή για την προσφορά του στην έρευνα, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας της ελληνικής ναυτιλίας. Η έκδοση πωλείται σε προσιτή τιμή σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Βόλου καθώς και από το δικτυακό τόπο του φορέα www.magniton-kivotos.gr ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη του νεοσύστατου φορέα «Κιβωτός Μαγνήτων, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: