7 Μαΐ 2015

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα.



Απολογισμός – Συζήτηση
για την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα.»


Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», διοργάνωσε στις 6 Μαΐου και ώρα 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ι.Μ.Δ. στα Μελισσάτικα , εκδήλωση απολογισμού και συζήτησης για την φωτογραφική έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» , που πραγματοποιήθηκε στο πλαισίου του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας».
  

Η φωτογραφική έκθεση αφορούσε εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία.
Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς.
 Στην φωτογραφική έκθεση οι επισκέπτες και ειδικότερα οι μαθητές/τριες σχολείων ήρθαν σε επαφή με μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η φωτογραφική έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» (www.olkas.net).
Η έκθεση έχει την  επιστημονική επιμέλεια της  προϊσταμένης Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ. Βυζαντινολογίας, Φλώρας Καραγιάννη ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και το  Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είχε την επιστημονική επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη, (Πληροφορικός – Πολιτισμολόγος – Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου) και την Δρ Φλώρα Καραγιάννη.
Η επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος οφείλεται στο ειδικό εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος που μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά καθώς και στην ξενάγηση που προσέφεραν οι ξεναγοί της έκθεσης , Βησσαρία Θεοδωροπούλου και Ασπασία Κοντακτσή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν δομημένο στις κατηγορίες: Γ’-Δ’ Δημοτικού, Ε’-ΣΤ’, Α’-Β΄-Γ’ Γυμνασίου όπου υπήρχε ειδική διαβαθμισμένη ξενάγηση για τις παραπάνω τάξεις, βιωματικό εργαστήριο, εργαστήριο ζωγραφικής, προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ για τα μεσαιωνικά λιμάνια, παραγωγή του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» καθώς και δίπλωμα συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων (ειδικά έντυπα δραστηριοτήτων). Σημαντική υπήρξε επίσης η εμπειρία των παιδιών στην ξενάγηση που υπήρξε στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο, αίθουσες συνεδριάσεων, Ραδιοφωνικός Σταθμός «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και σε άλλους βοηθητικούς χώρους). Σε πολλές επισκέψεις σχολείων υπήρξε επαφή και συζήτηση των μαθητών με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Οι μικροί μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε γενικότερα θέματα αλλά και σε ζητήματα της έκθεσης που αφορούσε τα μεσαιωνικά λιμάνια.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν το διάστημα 1-31 Μαρτίου. Αλλά λόγω της μαζικής προσέλευσης των μαθητών/τριών  η έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρατάθηκαν έως τέλος Απριλίου. Συνολικά την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 2.500 μαθητές/τριες, ενώ οι εντυπώσεις των μαθητών και των γονέων υπήρξαν συγκινητικές και δρομολογούν νέες εξελίξεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκθέσεις του φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του θεματικού έτους για το πολιτισμό της θάλασσας.
 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μετά την πρωτοφανή επιτυχία της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος δήλωσε τα εξής:
«Είναι αλήθεια ότι η επένδυση στην παιδεία και στη μόρφωση των μαθητών/τριων είναι ένας διαρκής στόχος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και κατά συνέπεια και της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης εκτός από ένα «πιάτο φαγητό» που προσφέρουμε καθημερινά, προσπαθούμε να συνδράμουμε και να οπλίσουμε την νέα γενιά με νέες εικόνες, παραστάσεις πολιτισμού  και γνώσεις. Έτσι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις οποιασδήποτε οικονομικές αντιξοότητες  με την εθελοντική εργασία των μελών του Δ.Σ. αλλά και άλλων συνεργατών συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας. Ήδη οι συνεργάτες μου έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για την νέα έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ταρσανάδες και Λιμάνια του Αιγαίου» που θα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής που θα απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας,  ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού έξι ενοτήτων με τίτλο:
«Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;» από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μάγνήτων Κιβωτού» για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και επιστήμονες της περιοχής. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε γιατί αυτές τις στιγμές και ο πολιτισμός είναι ένας από τα σημεία που προσπαθούμε να «πιαστούμε»  για να αναγεννηθούμε και να συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία  ως έθνος».
Στόχος της εκδήλωσης απολογισμού ήταν να πραγματοποιηθεί μια αποτίμηση της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος από τους μαθητές/τριες που παρακολουθήσαν και συμμετείχαν, τους εκπαιδευτικούς των τάξεων που πήραν την πρωτοβουλία να επιλέξουν και να οργανώσουν την εκπαιδευτική εκδρομή, τους γονείς στους οποίους μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες των μαθητών, τις ξεναγούς που ξενάγησαν χιλιάδες μαθητές/τριες και τέλος με τους συντελεστές και επιστημονικούς υπεύθυνους της έκθεσης και του προγράμματος.
Μέρος επίσης της εκδήλωσης ήταν και η βράβευση μαθητών/τριων της Γ’ και Δ’ Δημοτικού που παρήγαγαν ζωγραφικά έργα τέχνης με θέμα τα μεσαιωνικά λιμάνια εμπνεόμενοι/ες από τα  την έκθεση. Τρείς μαθητές/τριες βραβεύθηκαν μετά από επιλογή των έργων αποτελούμενη από τους εικαστικούς Γιώργο Καφενταράκη, Βασίλη Καποδίστρια, Γιάννη Παπαϊωάννου  και τον τ. Δ.ντή Νεωτέρων Μνημείων  Δημήτρη Παλιούρα, μέλη του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού». Στους μαθητές προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα ενώ σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν θα δοθεί ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) με τις ζωγραφιές και φωτογραφίες επίσκεψης των μαθητών/τριων που πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτό το διάστημα των δυο μηνών.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η προϊσταμένη της Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ Βυζαντινολογίας κ. Φλώρα Καραγιάννη, εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων και πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιελάμβανε:

·          Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» από τον Γενικό Γραμματέα του φορέα,  Νίκο Τσούκα,
·          Χαιρετισμό – Τοποθέτηση της  προϊσταμένης της Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ Βυζαντινολογίας  Φλώρα Καραγιάννη,
·          Παρουσίαση- Απολογισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράμματος  Αλέξανδρο Καπανιάρη, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Οργανωτικό Γραμματέα της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ»
·          Αποτίμηση της εμπειρίας της ξενάγησης από την υπεύθυνη ξεναγό της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος  Ασπασία Κοντακτσή,
·          Εντυπώσεις – Εμπειρίες μέσα από την συμμετοχή των μαθητών από το μαθητή του 6ου Γυμνασίου Βόλου , Αλέξανδρο Σολδάτο.
·          Εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή των εκπαιδευτικών από την καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Βόλου , Βασιλική Πατσαρούχα.
·          Εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διμηνίου Κ. Σδρόλια.

·          Εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας , Αναστάσιο Γούκο.

·          Εντυπώσεις των γονέων από εκπρόσωπο μαθητή δημοτικού σχολείου,
Συζήτηση
·          Χαιρετισμός  – Κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: