14 Σεπ 2008

Multimedia - 3D animation παιχνίδι: Ο Μύλιος στο δρόμο για τους Μύλους

Ο Μύλιος στο δρόμο για τους Μύλους

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις νερομηχανές, τα υδροκίνητα εργαστήρια της παραδοσιακής μας τεχνολογίας.

Ένα παιχνίδι με multimedia και 3D animation για παιδιά από 10 ... έως 100 ετών, που αγαπούν την περιπέτεια και τη γνώση.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Διαδραστικό πρόγραμμα πολυμέσων, 1η έκδοση (2003), 2η έκδοση (2007).Η 2η έκδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. 'Ανάπτυξη Ψηφιακών Λαογραφικών και Εθνολογικών Συλλογών και Προβολή του Παραδοσιακού Πολιτισμού' (Κοινωνία της Πληροφορίας, χρηματοδότηση σε ποσοστό 75% από το ΕΤΠΑ).Διάρκεια εφαρμογής: από μία ώρα έως ...Χώρος εφαρμογής: Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ (αίθουσα υπολογιστών).Σκοπός: η γνωριμία των παιδιών με πτυχές και αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού και η ευαισθητοποίησή τους στην πολιτισμική μας κληρονομιάΣτόχοι: η γνωριμία των παιδιών με την τεχνολογία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία και τα προβιομηχανικά εργαστήρια του νερόμυλου, του νεροπρίονου, της νεροτριβής και του μαντανιού, εργαστηρίων που κατεργάζονταν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, το σιτάρι για την παρασκευή ψωμιού, το ξύλο για την κατασκευή σπιτιού και τα μάλλινα υφαντά για το ράψιμο ζεστών και γερών ενδυμάτων. Επιδιώκεται η ενθάρρυνση του χρήστη στην αναζήτηση στοιχείων σχετικών με την κοινωνική, οικονομική, οικολογική διάσταση της τεχνολογίας των μηχανών αυτών από τις πρώτες επινοήσεις τους έως σήμερα.
Το πρόγραμμα συνδέεται με την έκθεση «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία».
Το πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη ηλεκτρονική εκπαιδευτική έκδοση του Μουσείου (DVD).Σχεδιασμός: Φωτεινή Οικονομίδου, Κλειώ Μπότσιου, Σωτήρης ΜπότσιοςΜελέτη: Φωτεινή Οικονομίδου, Κλειώ ΜπότσιουΜελέτη - Σχέδια μηχανών: Ζήσης ΣκαμπάληςΒίντεο: Σωτήρης Χαϊδεμένος, Γιάννης Κουιτζόγλου, Σωτήρης ΜπότσιοςΜουσική: Κωνσταντίνος ΣαρρηκώσταςΕπιστημονικός συνεγάτης: Γιάννης Χουλιάρας3D Animation, γραφικά: Σωτήρης Μπότσιος (1η έκδοση)3D Animation, γραφικά: Minotaur Digital Art (2η έκδοση)Ηχογράφηση: FilmΑρμονική Studios (2η έκδοση)Αφήγηση: Γεωργία Oρφανίδου, Νίκος Στεργιόπουλος, Σωτήρης Μπότσιος (1η έκδοση)Αφήγηση: Γεωργία Ορφανίδου, Κώστας Μπαζιάκος, Βαγγέλης Mονοχρήστου, Otis (2η έκδοση)Μετάφραση: Janet Coniordos, Oetli S.A., Σοφία Τρομάρα, Ελένη Βουμβουλάκη, Ελένη Μπίντση (2η έκδοση)Προγραμματισμός: Στέλιος Μπουλιός (2η έκδοση)Επιμέλεια Παραγωγής: ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορικής Α.Ε.Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Με τη γοητεία της ψηφιακής τεχνολογίας, με κινούμενες τρισδιάστατες εικόνες, βίντεο, μουσική, λόγο, κείμενα και φωτογραφίες, μέσα από σενάρια και παιχνίδια, αναδεικνύονται οι παραδοσιακές ξύλινες μηχανές.
Το πρόγραμμα αποτελείται από την εισαγωγή και τρεις ενότητες: α. Υδροκίνηση: Ο Μύλιος, ο ήρωας του προγράμματος, καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα του Μουσείου, αντλεί πληροφορίες, επιλύει γρίφους και χρίζεται ερευνητής του Μουσείου, β. Υδροκίνητα εργαστήρια: Νερόμυλος, Νεροπρίονο, Νεροτριβή, Μαντάνι (κατασκευή, λειτουργία, ιστορική εξέλιξη της άλεσης του σίτου, της πρίσης του ξύλου, της κατεργασίας («κτύπημα») των μάλλινων υφαντών), γ. «Ο Μύλιος στο δρόμο με τους Μύλους»: παιχνίδι γνώσεων.
Το DVD με το πρόγραμμα θα διατίθεται από το φθινόπωρο του 2007 στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: