29 Μαρ 2008

Μορφωτική & Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία

Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας




Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας απευθύνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Υποστηρίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εκ μέρους των ίδιων των εκπαιδευτικών. Προωθεί εκπαιδευτικές καινοτομίες στις σχολικές μονάδες και, με τη συνεργασία μεταξύ τους, επιδιώκει την ουσιαστική αλλαγή στη μορφή και στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πράξης με τρόπο που να αναδεικνύει δημιουργικές μορφές εργασίας και μάθησης στο σχολείο. Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν σχολικές μονάδες ή και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων εκπαιδευτικής δράσης, με σκοπό την αποτελεσματική μετατόπιση από εκπαιδευτικές και μαθησιακές πρακτικές απομνημόνευσης και αποστήθισης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προωθούν και υποστηρίζουν συστηματικά την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων, με την ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κριτική αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας στην εκπαίδευση.

Η ανάπτυξη έγκυρων, αξιόπιστων και “φιλικών” μορφών εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Η παραγωγή διδακτικού υλικού που εμπλουτίζει αυτό που διατίθεται ήδη στα ελληνικά σχολεία.

Η αξιοποίηση των άλλων Δράσεων της Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας.

Η συστηματική υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία των μελών του για την ανάδειξη και την προώθηση “καλών πρακτικών καινοτομίας” στην εκπαίδευση.

Η δημιουργία σχέσεων δέσμευσης ανάμεσα στα μέλη για τη δημιουργία κλίματος μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων από την πλευρά των μαθητών.

Η προβολή των πρωτοβουλιών και η ενίσχυση διαδικασιών διαλόγου στην εκπαίδευση.

Η διαμόρφωση και η σταδιακή εφαρμογή πλαισίου αποτύπωσης και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Κατά τη σχολική χρονιά 2007-08 (πρώτη φάση) στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας συμμετέχουν 55 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν μπρορούν να εγγράφονται στο Δίκτυο ως μεμονωμένα άτομα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας, χωρίς να δύνανται να συμμετάσχουν στο Εργαστήριο Καινοτομίας όπως οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία των οποίων συμμετέχουν σ'αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: