7 Οκτ 2010

Συμπόσιο "Η Europeana στην Ελλάδα", Aθήνα, 19 Οκτωβρίου 2010

Συμπόσιο με θέμα «Η Europeana στην Ελλάδα – Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας), στις 19 Οκτωβρίου 2010, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Σκοπός του Συμποσίου είναι να αποτελέσει έναν χώρο διαλόγου για όλους τους φορείς που ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο, και να αναδείξει όλες τις προκλήσεις (οικονομικές και επιχειρηματικές), ώστε το ελληνικό πολιτιστικό περιεχόμενο να μπορεί να συσσωρευτεί, να χρησιμοποιηθεί και να αναδειχθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τη Europeana, την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.
Καλεσμένοι του Συμποσίου θα είναι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Συμβούλου Επικοινωνίας του Ιδρύματος Europeana κ. Jonathan Purday, o οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Europeana: opening up access to our cultural heritage". Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν εκτός από την Europeana, το Δίκτυο Ορθής Πρακτικής EuropeanaLocal και το έργο AccessIT. Πρόκειται για δύο ευρωπαϊκά έργα που υποστηρίζουν τοπικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού, στην οργάνωση του περιεχομένου και την τεχνολογική κατάρτιση του προσωπικού τους, ώστε να προωθήσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο στην Europeana και να παρέχουν νέες υπηρεσίες για το κοινό τους.
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση σχετικά με την ψηφιοποίηση υλικού, τα κοινά εργαλεία και πρότυπα, τα πνευματικά δικαιώματα, τον εμπλουτισμό της Europeana με ελληνικό περιεχόμενο, την ενδυνάμωση και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των φορέων, την ανάπτυξη ενός εθνικού πλαισίου πρωτοβουλιών, κ.λπ.
Το Συμπόσιο απευθύνεται στους παρόχους περιεχομένου (Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Αρχεία, κ.λπ.) και στο προσωπικό τους (βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες πληροφόρησης, αρχειονόμους, μουσειολόγους, πληροφορικούς, κ.λπ.), σε πολιτιστικούς φορείς που αναπτύσσουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο, καθώς και σε κρατικούς οργανισμούς, ιδιωτικούς φορείς, και διαμορφωτές πολιτικής. Επίσης, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα συναφούς αντικειμένου, στους φοιτητές τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο και το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στον δικτυακό τόπο www.futurelibrary.gr, καθώς και στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), από όπου η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί όμως σειρά προτεραιότητας με βάση τις προεγγραφές στο Συμπόσιο μέσω του δικτυακού τόπου www.futurelibrary.gr.
Σχετικοί δικτυακοί τόποι

Europeana
http://www.europeana.eu

EuropeanaLocal
http://www.europeanalocal.eu

AccessIT
http://www.access-it.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: