3 Δεκ 2008

Europeana, η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης


Πηγή Κειμένου: Information Society Newsroom


Το πρώτο πράγμα που εμφανίστηκε στον πιλοτικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ήταν ο πίνακας του Van Gogh που απεικονίζει τις φθαρμένες μπότες του.
Ο δικτυακός τόπος με το όνομα Europeana, ένα γιγαντιαίο αρχείο του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης θα κάνει την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο στις 20 Νοεμβρίου, φέρνοντας μαζί εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές της Ευρώπης, μέσω μιας ενιαίας δικτυακής πύλης. Στόχος είναι ως το 2010 οι φάκελοι αρχείων να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια ενώ σύντομα θα ανέβουν στο Διαδίκτυο πάνω από δύο εκατομμύρια φάκελοι.

Η Europeana αναπτύσσει πρακτικά και εύχρηστα εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη για την εξερεύνηση και ανταλλαγή περιεχομένου σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον. Τα εργαλεία θα καταστήσουν εύκολο για τουςχρήστες το συνδυασμό ή τη σύγκριση σχετικού υλικού προερχόμενου από διάφορες χώρες, για παράδειγμα αντικείμενα, εικόνες, έγγραφα ή γραπτά που σχετίζονται με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους Βίκινγκς ή την Αναγέννηση.
Ο πίνακας με το ζευγάρι παπουτσιών του Van Gogh αποτελεί το σημείο εκκίνησης για το διαφημιστικό βίντεο της Europeana στον ιστό. Η μουσική υπόκρουση που το συνοδεύει είναι η γνωστή επιτυχία της Nancy Sinatra «These Βoots Αre Made For Walkin’» του 1966 η οποία ταξιδεύει το ακροατήριο σε μια σειρά περιηγήσεων στην Ευρώπη που αφορούν σε θρησκευτικά προσκυνήματα, στην ανεύρεση εργασίας και στο ξεκίνημα του πολέμου.

Το Πρόγραμμα με λίγα λόγια:


Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε να αναπτύσσει τη δικτυακή πύλη Europeana το φθινόπωρο του 2007 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια επίδειξη του δικτυακού τόπου όπου παρουσιάστηκαν ενδεικτικά οι δυνητικές λειτουργίες και το περιεχόμενο της Europeana.
Οι αντιδράσεις των χρηστών για το πιλοτικό πρόγραμμα καταγράφονται μέσω μιας online έρευνας και μέσω ομάδων στόχων (focus groups) σε όλη την Ευρώπη. Η ενδελεχής έρευνα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης της Europeana. Η συνεχής παρακολούθηση των αντιδράσεων των χρηστών θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα του πρότυπου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο 2008.
Το πρότυπο του Νοεμβρίου θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, όπως βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες, ηχητικά τεκμήρια, ταινίες και αρχειακά έγγραφα από βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία και οπτικοακουστικές συλλογές της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα Europeana τελεί υπό τη διεύθυνση του Ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, όπου στον κατάλογο με τους εταίρους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετέχει και η Ελλάδα την οποία εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Η Europeana φιλοξενείται από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας και διευθύνεται από τη Διάσκεψη των διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Librarians).
Το πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της πρωτοβουλίας i2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Πληροφορίας για την ανάπτυξη και την εργασία (βλέπε IP/05/643).
Στις 25 Αυγούστου 2006 η Ένωση υιοθέτησε μια Σύσταση για ψηφιοποίηση και ψηφιακή συντήρηση (ΙΡ/06/1124 και ΜΕΜΟ/06/311), η οποία προέτρεπε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οργανώσουν έργα ψηφιοποίησης μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνουν τη διαδικασία να καταστήσουν την ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά προσβάσιμη σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, μέσω της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
Τον Νοέμβριο 2006 η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης επιδοκιμάστηκε έντονα από τους Υπουργούς Πολιτισμού όλων των κρατών μελών της Ένωσης και πρόσφατα υποστηρίχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του στις 27 Σεπτεμβρίου 2007.

Περισσότερες πληροφορίες για την Europeana μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.europeana.eu/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: