5 Ιουν 2008

Εκπαιδευτικό πακέτο για το ζωγράφο Θεόφιλο από τη Ν.Α.Μ.

Εκπαιδευτκό πακέτο για το ζωγράφο Θεόφιλο από τη ΝΑΜ

Με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το μεγάλο ζωγράφο Θεόφιλο η νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας θα διανείμει σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία ένα εκπαιδευτικό πακέτο «Στα χνάρια του Θεόφιλου». Παράλληλα ο Δήμος Ιωλκού θα διοργανώσει διημερίδα στην οποία είναι προσκεκλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το εκπαιδευτικό πακέτο ετοίμασε το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» κι εξέδωσε η ΝΑΜ. Σε αυτό παρουσιάζεται διαθεματικά το έργο του Θεόφιλου, με επί μέρους κεφάλαια για τη μυθολογία, την ιστορία, τη μουσική, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την κοινωνική ζωή, την παραγωγική διαδικασία, την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και άλλα. «Σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο» χαρακτήρισε το πακέτο αυτό ο Νομάρχης Μαγνησίας, «το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν πολλαπλά το έργο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου, αποκτώντας γνώσεις μ’ έναν ευχάριστο και δημιουργικό συνάμα τρόπο».



4 Ιουν 2008

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: 140 Χρόνια απο την γέννηση του (1868-2008)

Διεθνές Συνέδριο για τη ζωή και το έργο του Λαϊκού ζωγράφου

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: 140 Χρόνια απο την γέννηση του (1868-2008)

6-8/6/2008 - Δημοτικό Σχολείο Ανακασίας


Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το συνέδριο είναι:

• Ο Θεόφιλος και το έργο του
• Ο Θεόφιλος - λαϊκή παράδοση και πολιτισμός
• Ο Θεόφιλος σαν προσωπικότητα
• Ο Θεόφιλος σαν αγιογράφος
• Ο Θεόφιλος και εκπαίδευση
• Η ζωή του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη και το Πήλιο
• Η σχέση του Θεόφιλου με τον Teriant
• Παράλληλοι βίοι Θεόφιλου και Κάσιαλου, λαϊκού ζωγράφου Κύπρου
• Μουσικές εκφάνσεις στα έργα του Θεόφιλου.

Κατά τη διάρκεια δε του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έκθεση με έργα του Θεόφιλου από το Μουσείο Teriant, της Μυτιλήνης, έργα της πινακοθήκης της Εμπορικής Τράπεζα Ελλάδος , Πινακοθήκη Ρόδου, προβολή ταινίας - ντοκιμαντέρ με την ζωή του Θεόφιλου, συμμετοχή της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ιωλκού, διαγωνισμός ζωγραφικής με έργα των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. ά

Διεθνές συνέδριο:Σύνορα και λαϊκοί πολιτισμοί στα Βαλκάνια

Διεθνές συνέδριο:
Σύνορα και λαϊκοί πολιτισμοί στα Βαλκάνια
Βόλος, 7-8 Ιουνίου 2008


Στόχος του συνεδρίου είναι η διεπιστημονική διερεύνηση της συμβολής του λαϊκού πολιτισμού στην κατασκευή πραγματικών ή συμβολικών ορίων ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες που συνυπάρχουν στην περιοχή της Βαλκανικής. Η έννοια του «συνόρου» έχει αποκτήσει για τους ερευνητές ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς « είναι το εθνικό σύνορο που προσδιορίζει την ομάδα παρά το πολιτισμικό υλικό που το σύνορο αυτό περικλείει» (Barth). Το σύνορο είναι αυτό που δείχνει την αρχή και το τέλος της κοινότητας, που προσδιορίζεται από τις ανάγκες της κοινωνική αλληλεπίδρασης και συμπυκνώνει την ταυτότητά της. O Cohen τονίζει τη σημασία που οι ίδιοι οι άνθρωποι δίνουν στο σύνορο, καθώς αυτό υπάρχει επειδή κάποιες κοινότητες δρουν με τέτοιο τρόπο ως προς άλλες από τις οποίες επιθυμούν να διακρίνονται. Μερικά σύνορα μπορεί να είναι θεσμικά ή νομικά, άλλα μπορεί να είναι καθαρά γεωγραφικά, φυλετικά, γλωσσικά ή θρησκευτικά. Το βέβαιο είναι πως τα όρια μιας κοινότητας δεν προσδιορίζονται τόσο από την τοπικότητα αλλά από την αίσθηση του ανήκειν. Στο επίπεδο ενός χωριού, ο οικισμός οριοθετεί τον τόπο και τον διακρίνει από άλλους συνοικισμούς. Όμως η οριοθέτηση αυτή είναι και πάλι συμβολική. Η κοινότητα έτσι γίνεται μια «αποθήκη συμβόλων», ένας μηχανισμός συνάθροισης μορφών συμπεριφοράς. Εδώ και έναν αιώνα τα Βαλκάνια αντιμετωπίζονται ως μία γαιοπολιτική ενότητα, γεγονός που έχει εσωτερικευτεί και από τους ίδιους τους βαλκανικούς λαούς. Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών-σοσιαλιστικών καθεστώτων και την ένταξη πολλών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση των γεωγραφικών συνόρων, τον «ενιαίο» χαρακτήρα της Βαλκανικής ταυτότητας και τη σχέσης της με το λαϊκό πολιτισμό.
Στο συνέδριο, με κεντρικούς άξονες τις έννοιες των συνόρων και του λαϊκού πολιτισμού, θα εξεταστούν ζητήματα όπως:
Πολιτισμός και η έννοια του ορίου
Εθνικό κράτος και σύνορα
Τα σύνορα στη σύγχρονη εποχή

Οργανωτής
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συνδιοργανωτές
Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Ιστορίας Δήμου Βόλου
ΕΚΠΟΛ Νομαρχίας Μαγνησίας