Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου - http://digitalschool.minedu.gov.gr/ - το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εγκαινιάζει μία νέα υπηρεσία, με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα Ψηφιακά Βοηθήματα σκοπεύουν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.
Εκτός από τη σελίδα των μαθημάτων στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/ , τα βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα http://www.study4exams.gr/
Ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην παρουσίαση των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το Λύκειο, είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα και πολύ περισσότερες ανάγκες στα παιδιά που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, από αυτές που πολλές φορές μπορεί να αντέξουν τα ίδια και οι οικογένειές τους.
Μελετήσαμε και φέραμε ξανά στην επιφάνεια όλα τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί, για την υποστήριξη των παιδιών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές, δηλαδή για τα παιδιά κυρίως της Γ’ και Β’ Λυκείου.
Έγιναν πολλές προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά, στο πλαίσιο του «κρατικού φροντιστηρίου», της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξη. Έγινε προσπάθεια να δώσουμε επιπλέον βοήθεια στα παιδιά που ξέρουμε ότι τη χρειάζονται γιατί η προετοιμασία είναι και δύσκολη και απαιτητική.
Αφού, λοιπόν, έγινε μια σοβαρή μελέτη πέρυσι, με την κυρία Χριστοφιλοπούλου και τον κύριο Πανάρετο -που έχει και την ευθύνη των εξετάσεων-, ξεκινήσαμε να συζητάμε την ανάγκη υποστήριξης. Και αυτό γιατί πέρα από όλα τα άλλα είναι μία περίοδος με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την ελληνική οικογένεια. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα, που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας, δηλαδή παιδιά που είναι σε νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές, που ακόμα κι αυτή η υποστήριξη -η εκτός σχολείου- δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Βεβαίως, πρέπει να πω ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας, Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν τα παιδιά και σε εθελοντική βάση και με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, ιδίως στις ορεινές περιοχές που εφαρμόζεται και φέτος.
Η απόφαση, λοιπόν, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα καινούρια εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, εξυπηρετώντας έναν πολύ σαφή στόχο: κάθε μαθητής της Γ’ Λυκείου να μπορεί με ένα «χτύπημα» στον υπολογιστή του να βλέπει το μάθημα που θέλει, με υποδειγματικό τρόπο διδασκαλίας, όσες φορές θέλει, από όπου βρίσκεται, όποτε θέλει.
Θέλουμε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου να μπορεί να δει π.χ. το μάθημα των μιγαδικών αριθμών στα μαθηματικά, να ακούσει τη διδασκαλία, να την ξανακούσει αν θέλει και βεβαίως να έχει και μια σειρά βοηθητικών υπηρεσιών στη διάθεσή του. Δηλαδή μπορεί να δει τη βιντεοδιάλεξη, να δει σημειώσεις πάνω στο μάθημα και να τις τυπώσει, να δει τις ασκήσεις και τις ειδικές ερωτήσεις, οι οποίες απαντώνται, ασκήσεις οι οποίες λύνονται με πρότυπο τρόπο, σημειώσεις οι οποίες δίνονται.
Επίσης υπάρχουν links σχετικά με το μάθημα και από την εκπαιδευτική τηλεόραση, αλλά και από ό,τι έχει γίνει από το Υπουργείο σε υποστηρικτική διδασκαλία.
Υπάρχει σε πρώτη φάση η δυνατότητα να αποσταλούν ερωτήσεις και να υπάρξουν απαντήσεις, αλλά αυτό όχι άμεσα γιατί η πρώτη φάση είναι πιλοτική. Είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, δεν βρήκαμε αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε το Σεπτέμβριο να είμαστε πιο έτοιμοι.
Τώρα, για τα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλαδικές, έχουμε επιλέξει και έχει ολοκληρωθεί η ύλη στα τρία πιο δύσκολα μαθήματα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Αυτά είναι τα μαθηματικά-που είναι και στην τεχνολογική και στη θετική κατεύθυνση- η φυσική και τα αρχαία ελληνικά. Ετοιμάζονται η βιολογία, τα λατινικά και τα μαθηματικά γενικής παιδείας.
Τα μαθήματα αυτά γίνονται σύμφωνα με τα βιβλία, οι ασκήσεις είναι ασκήσεις και του βιβλίου, αλλά και εκτός βιβλίου, και επιπλέον τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν υποδειγματικές επιλύσεις ασκήσεων ή απαντήσεις θεμάτων που έχουν μπει σε Πανελλαδικές Εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές.
Επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό, ότι ο στόχος μας είναι πολύ συγκεκριμένος και απλός: κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια να μπορούν από τον υπολογιστή τους ,όποια ώρα θέλουν, όσες φορές θέλουν, με όποιο τρόπο θέλουν να βλέπουν με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο το μάθημα που τους απασχολεί και τους ενδιαφέρει.
Στόχος μας είναι από το Σεπτέμβριο -μέσα από το πιλοτικό στάδιο όπου θα δούμε τι πρέπει να διορθώσουμε, τι πρέπει να κάνουμε παραπάνω, τι πρέπει να κάνουμε λιγότερο- να δώσουμε πια αυτή την υποστήριξη στη Β’ και Γ’ Λυκείου για όλα τα παιδιά.
Να ευχαριστήσω όλους τους επιστήμονες και όλους τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι πιλοτική. Δεν είχαμε να αντιγράψουμε ή να μιμηθούμε τίποτα, έπρεπε να το κάνουμε από την αρχή και μόνοι μας.
Να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα και την ομάδα των συνεργατών μας και των υπηρεσιών του Υπουργείου, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -γιατί πραγματικά το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το Σεπτέμβριο - κατάφεραν να κάνουν ,θεωρώ, για τους νέους της χώρας μας μια τόσο μεγάλη υπηρεσία προς όφελος τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου