25 Φεβ 2011

Οn line φροντιστήριο για τις Πανελλαδικές



Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου - http://digitalschool.minedu.gov.gr/ - το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εγκαινιάζει μία νέα υπηρεσία, με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα Ψηφιακά Βοηθήματα σκοπεύουν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εκτός από τη σελίδα των μαθημάτων στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/ , τα βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα http://www.study4exams.gr/

Ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην παρουσίαση των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το Λύκειο, είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα και πολύ περισσότερες ανάγκες στα παιδιά που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, από αυτές που πολλές φορές μπορεί να αντέξουν τα ίδια και οι οικογένειές τους.
Μελετήσαμε και φέραμε ξανά στην επιφάνεια όλα τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί, για την υποστήριξη των παιδιών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές, δηλαδή για τα παιδιά κυρίως της Γ’ και Β’ Λυκείου.
Έγιναν πολλές προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά, στο πλαίσιο του «κρατικού φροντιστηρίου», της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξη. Έγινε προσπάθεια να δώσουμε επιπλέον βοήθεια στα παιδιά που ξέρουμε ότι τη χρειάζονται γιατί η προετοιμασία είναι και δύσκολη και απαιτητική.
Αφού, λοιπόν, έγινε μια σοβαρή μελέτη πέρυσι, με την κυρία Χριστοφιλοπούλου και τον κύριο Πανάρετο -που έχει και την ευθύνη των εξετάσεων-, ξεκινήσαμε να συζητάμε την ανάγκη υποστήριξης. Και αυτό γιατί πέρα από όλα τα άλλα είναι μία περίοδος με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την ελληνική οικογένεια. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα, που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας, δηλαδή παιδιά που είναι σε νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές, που ακόμα κι αυτή η υποστήριξη -η εκτός σχολείου- δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Βεβαίως, πρέπει να πω ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας, Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν τα παιδιά και σε εθελοντική βάση και με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, ιδίως στις ορεινές περιοχές που εφαρμόζεται και φέτος.
Η απόφαση, λοιπόν, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα καινούρια εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, εξυπηρετώντας έναν πολύ σαφή στόχο: κάθε μαθητής της Γ’ Λυκείου να μπορεί με ένα «χτύπημα» στον υπολογιστή του να βλέπει το μάθημα που θέλει, με υποδειγματικό τρόπο διδασκαλίας, όσες φορές θέλει, από όπου βρίσκεται, όποτε θέλει.
Θέλουμε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου να μπορεί να δει π.χ. το μάθημα των μιγαδικών αριθμών στα μαθηματικά, να ακούσει τη διδασκαλία, να την ξανακούσει αν θέλει και βεβαίως να έχει και μια σειρά βοηθητικών υπηρεσιών στη διάθεσή του. Δηλαδή μπορεί να δει τη βιντεοδιάλεξη, να δει σημειώσεις πάνω στο μάθημα και να τις τυπώσει, να δει τις ασκήσεις και τις ειδικές ερωτήσεις, οι οποίες απαντώνται, ασκήσεις οι οποίες λύνονται με πρότυπο τρόπο, σημειώσεις οι οποίες δίνονται.
Επίσης υπάρχουν links σχετικά με το μάθημα και από την εκπαιδευτική τηλεόραση, αλλά και από ό,τι έχει γίνει από το Υπουργείο σε υποστηρικτική διδασκαλία.
Υπάρχει σε πρώτη φάση η δυνατότητα να αποσταλούν ερωτήσεις και να υπάρξουν απαντήσεις, αλλά αυτό όχι άμεσα γιατί η πρώτη φάση είναι πιλοτική. Είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, δεν βρήκαμε αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε το Σεπτέμβριο να είμαστε πιο έτοιμοι.
Τώρα, για τα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλαδικές, έχουμε επιλέξει και έχει ολοκληρωθεί η ύλη στα τρία πιο δύσκολα μαθήματα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Αυτά είναι τα μαθηματικά-που είναι και στην τεχνολογική και στη θετική κατεύθυνση- η φυσική και τα αρχαία ελληνικά. Ετοιμάζονται η βιολογία, τα λατινικά και τα μαθηματικά γενικής παιδείας.
Τα μαθήματα αυτά γίνονται σύμφωνα με τα βιβλία, οι ασκήσεις είναι ασκήσεις και του βιβλίου, αλλά και εκτός βιβλίου, και επιπλέον τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν υποδειγματικές επιλύσεις ασκήσεων ή απαντήσεις θεμάτων που έχουν μπει σε Πανελλαδικές Εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές.
Επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό, ότι ο στόχος μας είναι πολύ συγκεκριμένος και απλός: κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια να μπορούν από τον υπολογιστή τους ,όποια ώρα θέλουν, όσες φορές θέλουν, με όποιο τρόπο θέλουν να βλέπουν με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο το μάθημα που τους απασχολεί και τους ενδιαφέρει.
Στόχος μας είναι από το Σεπτέμβριο -μέσα από το πιλοτικό στάδιο όπου θα δούμε τι πρέπει να διορθώσουμε, τι πρέπει να κάνουμε παραπάνω, τι πρέπει να κάνουμε λιγότερο- να δώσουμε πια αυτή την υποστήριξη στη Β’ και Γ’ Λυκείου για όλα τα παιδιά.
Να ευχαριστήσω όλους τους επιστήμονες και όλους τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι πιλοτική. Δεν είχαμε να αντιγράψουμε ή να μιμηθούμε τίποτα, έπρεπε να το κάνουμε από την αρχή και μόνοι μας.
Να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα και την ομάδα των συνεργατών μας και των υπηρεσιών του Υπουργείου, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -γιατί πραγματικά το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το Σεπτέμβριο - κατάφεραν να κάνουν ,θεωρώ, για τους νέους της χώρας μας μια τόσο μεγάλη υπηρεσία προς όφελος τους.

19 Φεβ 2011

Δημιουργήστε το δικό σας Voki !

Στη σελίδα Voki υπάρχει μια δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν χαρακτήρες που ομιλούν και να τους ενσωματώσουν στο blog τους ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δείτε το προσωπικό μου Voki, που δημιούργησα για να το ενσωματώσω στην δεξιά παράπλευρη μπάρα αυτού του blog

Επισκεφτείτε την σελίδα www.voki.com, και δημιουργήστε το δικό σας Voki.



Η πραγματική αξία όμως του Voki, είναι η αξιοποίηση του μέσα στην τάξη, έτσι ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον, να δώσουν κίνητρα και να διδάξουν τους μαθητές μας. Οι μαθητές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν το δικό τους Voki και να το χρησιμοποιήσουν σε εργασίες ή στο blog τους.

Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Voki για να δημιουργήσουν μια παρουσίαση για την τάξη τους, να ηχογραφήσουν ένα μήνυμα και να δημιουργήσουν ένα avatar του εαυτού τους.
Οι μαθητές επικοινωνούν και συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους ή/και με άλλους μαθητές σε άλλα σχολεία, με την ανταλλαγή των ηχογραφημένων μηνυμάτων.
Οι μαθητές ξενόγλωσσων μαθημάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Voki, για να «μιλήσουν» την ξένη γλώσσα σε δραστηριότητες παιξίματος ρόλων.
Ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως σύντομο «δελτίο ειδήσεων».
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή σε ηλεκτρονικά portfolia μαθητών.
Σαν μια «αυθεντική» ξενόγλωσση εμπειρία, οι μαθητές γράφουν, διαβάζουν, διορθώνουν και μιλάνε σε κοινό.
Οι καθηγητές ξενόγλωσσων μαθημάτων μπορούν να ηχογραφήσουν την προφορά ή το λεξιλόγιο ως βοήθεια προς τους μαθητές τους.

Πηγή:http://pliroforikiatschool.blogspot.com/

18 Φεβ 2011

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΠΑΙΤΕ: "Τεχνολογικές Εξελίξεις και Διδακτικές Εφαρμογές στην ΤΕΕ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.


http://www.aspete-sep.gr/synedrio

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ

"Τεχνολογικές Εξελίξεις και Διδακτικές Εφαρμογές στην ΤΕΕ.

Καινοτομικές δράσεις και προοπτικές ανάπτυξης"

14 & 15 Οκτωβρίου 2011



Σημαντικές Ημερομηνίες

15 Απριλίου 2011 Λήξη προθεσμίας υποβολής περίληψης

15 Ιουνίου 2011 Ενημέρωση αποδοχής περίληψης

1 Σεπτεμβρίου 2011 Αποστολή πλήρους κειμένων-Εγγραφές Εισηγητών

20 Σεπτεμβρίου 2011 Αποδοχή εισηγήσεων-Πρόγραμμα Συνεδρίου

14 Οκτωβρίου 2011 Έναρξη εργασιών Συνεδρίου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) της ΑΣΠΑΙΤΕ, μετά την επιτυχία που είχε το 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2009, διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό του Συνέδριο με θέμα:

"Τεχνολογικές Εξελίξεις και Διδακτικές Εφαρμογές στην ΤΕΕ.

Καινοτομικές δράσεις και προοπτικές ανάπτυξης".

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ και θα πραγματοποηθεί στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2011, στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Αθήνα.

Το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο του ΣΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ:

•Αποσκοπεί στην καταγραφή και παρουσίαση των επιστημονικών και ερευνητικών εξελίξεων στις ειδικότητες του Τεχνολόγου Εκπαιδευτικού καθώς και στις σχέσεις τους με τις επιστήμες της αγωγής και ειδικότερα την ειδική διδακτική και την αξιολόγηση των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων.
•Στοχεύει στην παρουσίαση καινοτομικών εφαρμογών στο χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης με προοπτική την ανάπτυξη του αειφόρου σχολείου και την προώθηση των ευρύτερων τεχνολογικών εξελίξεων.
•Επιχειρεί να συνδέσει τις νέες ειδικότητες που διαμορφώνονται στον εκπαιδευτικό χώρο με τον διαγραφόμενο δυνάμει νέο ρόλο της Ανώτατης Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Σχολής (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Θεματικές Ενότητες:

•Τεχνολογική εκπαίδευση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών
•Νέες ειδικότητες και εκπαίδευση αειφόρου ανάπτυξης
•Νέες Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας με αναπτυξιακό χαρακτήρα
•Τεχνολογικά μαθήματα, διδακτική και αξιολόγησή τους
•Οργάνωση τάξης και εργαστηρίου
•Τεχνολογία και μεταγνωστικές διεργασίες
•Σχολικά εγχειρίδια και τεχνολογική γνώση
•Προγράμματα σπουδών και τεχνολογική /παιδαγωγική έρευνα
•Έρευνα και εργαστήριο
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα ηλεκτρολογίας
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα ηλεκτρονικής
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα μηχανολογίας
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα πολιτικών
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα τεχνολογίας και υπολογιστών
•Ειδικά καινοτόμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα λοιπών ειδικοτήτων
•Πολιτικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις της γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης
•Τεχνολογία, περιβάλλον και εκπαίδευση
•Εργασιακές αλλαγές και τεχνολογική εκπαίδευση
•Τεχνολογική έρευνα και αναλυτικό πρόγραμμα μαθήματος
Πρόσκληση Εργασιών-Υποβολή Περίληψης

Όσοι επιθυμούν να μετέχουν ως εισηγητές στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο θα πρέπει να υποβάλλουν προς κρίση από την Επιστημονική Επιτροπή τίτλο και περίληψη πρότασης 350 λέξεων στην οποία να αναφέρεται ο σκοπός της εργασίας, οι βασικές θεωρητικές θέσεις, η μεθοδολογία και τα κυριότερα συμπεράσματά της, καθώς επίσης και απαραίτητα η θεματική ενότητα του Συνεδρίου στην οποία εντάσσεται. Η περίληψη της εργασίας θα κατατεθεί με e-mail στη διεύθυνση: synedrio@otenet.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Εγγραφή-Κόστος συμμετοχής

Το κόστος εγγραφής/συμμετοχής στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο είναι:

Εισηγητές/σύνεδροι: 60 ευρώ

Φοιτητές/σπουδαστές: 10 ευρώ

Η εγγραφή περιλαμβάνει:

Παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, Φάκελο Συνεδρίου (πρόγραμμα, βιβλίο περιλήψεων, πρακτικά συνεδρίου κλπ.), καφέ/μπουφέ, Βεβαίωση συμμετοχής.

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.aspete-sep.gr/synedrio

Επικοινωνία

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθ. Ράνυ Καλούρη, με e-mail στη διεύθυνση synedrio@otenet.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it και στα τηλέφωνα 210-2896825 και 210-2896757.

12 Φεβ 2011

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ, "Το ψηφιακό σχολείο",Προσεγγίσεις της σχολικής διαδικασίας μέσα από την ψηφιακή διάσταση.


"Το ψηφιακό σχολείο"
Προσεγγίσεις της σχολικής διαδικασίας μέσα από την ψηφιακή διάσταση.

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

Πολυχώρος Απόλλων Νομαρχίας Πειραιά, 22 και 23 Οκτωβρίου 2011


Στόχοι του Συνεδρίου


Η παρουσίαση σύγχρονων προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική πράξη
Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας κι εναλλακτικών προσεγγίσεων στην αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.
Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας από μάχιμους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με εφαρμογές Τ.Π.Ε. στον εκπαιδευτικό χώρο δράσης τους
Ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος πάνω σε περιπτώσεις αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση.
Να δοθεί βήμα σε μάχιμους εκπαιδευτικούς, να παρουσιάσουν τις θεωρητικές και πρακτικές προτάσεις τους αναφορικά με την ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στο σχολικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας σημεία θετικής αλλά και αρνητικής κριτικής, απέναντι σε μεθοδολογίες, εργαλεία και πρακτικές που ενσωματώνουν τις ΤΠΕ.

Ποιους αφορά

Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας, με διάθεση χρήσης των Τ.Π.Ε. στην τάξη

Μεταπτυχιακούς φοιτητές του πεδίου των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Yποψήφιους διδάκτορες του πεδίου των ΤΠΕ στην ΕκπαίδευσηΕπιστήμονες με ενδιαφέρον στον τομέα της αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση

ΦοιτητέςΦίλους της εκπαίδευσης με ενδιαφέροντα στις Τ.Π.Ε. και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση

Φορείς κι Εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ στην εκπαίδευση.


Κρίση εργασιών - Κρίσιμες ημερομηνίες
ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

α) 1 Μαΐου 2011. Λήξη προθεσμίας υποβολής κειμένων ολοκληρωμένων εργασιών από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους εισηγητές, στην Οργανωτική Γραμματεία: Προώθησή τους από την Οργ. Γραμ. στην Επιστημονική Επιτροπή ως τις 5 Μαΐου 2011

β) Παραλαβή από την Οργανωτική Γραμματεία των απαντήσεων της Επιστημονικής Επιτροπής, με σχόλια για τους συγγραφείς (προκαταρκτική κρίση). Προώθηση - αποστολή στους συγγραφείς, των σχολίων και των αποτελεσμάτων της πρώτης κρίσης των εργασιών τους, ως τις 20 Μαΐου 2011. Διορθώσεις - όπου προτάθηκαν.

ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

γ) Παραλαβή από την Οργανωτική Γραμματεία των νέων τελικών εγκεκριμένων κειμένων των υποψήφιων εισηγητών μέχρι και τις 30 Μαΐου 2011 και προώθησή τους στην Επιστημονική Επιτροπή.

δ) Τελικές κρίσεις από την Επιστημονική Επιτροπή ως τις 15 Ιουνίου 2011. Παραλαβή των τελικών κρίσεων των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής από την Οργανωτική Γραμματεία και διαβίβασή τους στους υποψήφιους εισηγητές ως τις 30 Ιουνίου 2011.

ε) Υποβολή από τους εγκεκριμένους πλέον εισηγητές των τελικών κειμένων των εργασιών τους στην Οργανωτική Γραμματεία - διαμορφωμένων με το δοσμένο πρότυπο μορφοποίησης – έτοιμα για συμπερίληψή τους στον τόμο πρακτικών του συνεδρίου, ως τις 15 Ιουλίου 2011.

στ) Στις 15 Ιουλίου 2011 τερματίζεται η διαδικασία κρίσης και καταρτίζεται ο οριστικός κατάλογος συμμετοχών.

Ανακοίνωση του προγράμματος:
Ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2011

Εγγραφές σύνεδρων - Κρίσιμες ημερομηνίες:
Εγγραφές Σύνεδρων & Εισηγητών: Ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011
Περισσότερα για τη διαδικασία εγγραφής, ας δείτε εδώ: Εγγραφή σύνεδρου

2 Φεβ 2011

Πρόσκληση για τη δημιουργία δικτύου υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia


Το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την δημιουργία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και 260 χρόνια από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας – “Encyclopédie” των Ντιντερό και Νταλαμπέρ, της μεγάλης προσπάθειας για την δημιουργία ενός συλλογικού έργου αναφοράς για την διάδοση της γνώσης και των ιδεών του διαφωτισμού.

Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων, έχει κάνει εφικτό τον στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας ενσαρκώνοντας τον διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη “Encyclopédie”. Για να γίνει αυτός εφικτός και στην Ελλάδα, χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερασιτέχνες, οι φοιτητές, οι μαθητές, για να εμπλουτίσουν την Wikipedia με περιεχόμενο στα ελληνικά και να την καταστήσουν ουσιαστικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή.

Για την επίτευξη του εμπλουτισμού και της διεύρυνσης της χρήσης της Wikipedia στα ελληνικά, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), απευθύνουν πρόσκληση σε προσωπικότητες και φορείς από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών και των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων, της Έρευνας, των Μουσείων, των Βιβλιοθηκών, της Αυτοδιοίκησης και άλλων συναφών χώρων, για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υποστηρικτών της Ελληνικής Wikipedia.

To Δίκτυο Υποστηρικτών θα επιτελέσει τους παρακάτω στόχους:

•Υποστήριξη της πρωτοβουλίας, υιοθετώντας τον στόχο της διεύρυνσης του περιεχομένου υψηλής ποιότητας της Ελληνικής Wikipedia.
•Διοργάνωση τοπικών ή/και θεματικών εκδηλώσεων και δράσεων. Σκοπός είναι η κινητοποίηση κοινοτήτων και δικτύων στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, για την ευαισθητοποίηση τους στην επαύξηση του περιεχομένου της Ελληνικής Wikipedia, αλλά και στον εμπλουτισμό της με περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που είναι ήδη διαθέσιμο διαδικτυακά από άλλες ανοικτές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν σεμινάριο/workshop για την χρήση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά και την αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο δίκτυο υποστηρικτών της Ελληνικής Wikipedia θα υπάρχει και ο θεσμός του Πρεσβευτή της δράσης, προσωπικότητες με κύρος στον χώρο δραστηριοποίησης τους και με δυνατότητα κινητοποίησης μεγάλου αριθμού ενεργών υποστηρικτών και ευρείας δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας.

Το ΕΔΕΤ και η ΕΕΛ/ΛΑΚ θα διαθέσουν στο Δίκτυο Υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia το απαραίτητο υλικό δημοσιότητας, εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό που απαιτείται, ενώ θα παράσχει τον διαδικτυακό τόπο και τα απαραίτητα εργαλεία για την προβολή και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, αλλά και των αντίστοιχων ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων.

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia, καθώς και οι φορείς που επιθυμούν να οργανώσουν σεμινάριο/workshop για την χρήση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, μπορούν να το δηλώσουν στη διεύθυνση mywikipedia.