17 Αυγ 2011

Παρουσίαση της ζωής και το έργου Δ.Γ.Κασλά






Παρουσίαση της ζωής και το έργου
του Πουριανού Ταγματάρχη στο Πουρί την Κυριακή 21/8

Στην γενέτειρα του Δ. Γ. Κασλά στο Πουρί, Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/08 και ώρα 20:00 μ.μ παρουσίαση λευκώματος και ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Πουριανού Ταγματάρχη.
Ειδικότερα η εκδήλωση θα παρουσιασθεί στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πουρίου και το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει: α) η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Δημήτριος Γ. Κασλάς: Η στρατιωτική διαδρομή, ο άνθρωπος, η εποχή» την υπογραφή του οποίου φέρει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης (Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση, Κείμενα, Επιλογή), β) η επίσημη παρουσίαση και προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην κόψη της ιστορίας: ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς». Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν ο Γεώργιος Λάγδαρης και ο Κώστας Ανέστης, την έρευνα, τεκμηρίωση και τα κείμενα ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Δημήτρη Κορδελά, η μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα και η αφήγηση του ηθοποιού Βασίλη Ευταξόπουλου.
Η οργάνωση της εκδήλωσης υπογράφεται από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πουρίου. Το λεύκωμα και το ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών θα παρουσιάσουν ο Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ο Θεόδωρος Νημάς, Διδάκτωρ ιστορίας, Πρόεδρος του ΦΙΛ.Ο.Σ. Τρικάλων, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, M.Sc. Πληροφορικός, Ερευνητής και οι σκηνοθέτες Γιώργος Λάγδαρης και Κώστας Ανέστης.

Το λεύκωμα είναι μια συμπαραγωγή της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, του Δήμου Ζαγοράς, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του Δήμου Καρδίτσας. Το ντοκιμαντέρ είναι αντίστοιχα μια συμπαραγωγή της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, του Δήμου Ζαγοράς και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.
Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, M.Sc. Πληροφορικός, Ερευνητής και υπεύθυνος για την έρευνα, τεκμηρίωση, κείμενα, επιλογή και την επιμέλεια της όλης προσπάθειας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν δεσμεύτηκα στο Γιάννη Κασλά (γιός του Δ. Γ. Κασλά), να ερευνήσω σε βάθος το αρχείο Κασλά, με στόχο να αναδειχθεί στο ευρύ κοινό, πότε δεν φανταζόμουν ότι το ταξίδι αυτό, θα ήταν τόσο μεγάλο, συναρπαστικό και στο τέλος μοναχικό. Μοναχικό, γιατί όταν ο Γιάννης Κασλάς έφυγε απρόσμενα τον Φεβρουάριο του 2008 μετά την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης του αρχείου, κατάλαβα ότι έπρεπε μόνος μου να ολοκληρώσω τον αγώνα που έκανε τόσα χρόνια. Μου άφησε ως κληρονομιά το πάθος και τη φλόγα για την αξιοποίηση του αρχείου του πατέρα του. Έτσι, το ψηφιοποιημένο υλικό αξιοποιήθηκε διαδικτυακά (ιστολόγιο), έπειτα ως έκδοση (λεύκωμα), τώρα σαν ταινία (ντοκιμαντέρ) και μελλοντικά στο χώρο της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικό πρόγραμμα).
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην κόψη της ιστορίας: ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» για μένα υπήρξε ένα τάμα, ένα μνημόσυνο, μια υποχρέωση, ένας ελάχιστος φόρος τιμής όχι μόνο στον Δημήτρη Κασλά, αλλά και σε όλους εκείνους τους ανώνυμους αγωνιστές, αξιωματικούς και απλούς στρατιώτες, που πρόσφεραν ανιδιοτελώς στην πατρίδα πιστεύοντας σε ιδανικά.»
Οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ Γεώργιος Λάγδαρης και Κώστας Ανέστης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι τυχεροί και άτυχοι ταυτόχρονα, εκείνοι που τα χρόνια της ζωής τους συμπίπτουν με τις εποχές διαμόρφωσης της Ιστορίας. Έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων και ως ένα βαθμό να σμιλεύουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, αλλά την ίδια στιγμή η προσωπική τους ζωή περνάει «δια πυρός και σιδήρου». Ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί και στο τέλος, όταν η ζωή επανέρχεται σε ήρεμα νερά τους στήνουν αγάλματα, τους παραδίδουν στην καταφρόνια ή… απλώς τους ξεχνούν. Η ιστορία του Δημ Κασλά δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την μικρογραφία της ελληνικής ιστορίας του μισού 20ου αιώνα. Είναι η περιπέτεια μάλλον, παρά η απλή ζωή, μιας γενιάς ανθρώπων που έζησαν τα δύσκολα χρόνια και προσπάθησαν να λειτουργήσουν και σαν φυσιολογικά όντα σε όσα ειρηνικά διαλλείματα τους παραχωρούσε η ιστορία.»
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην κόψη της ιστορίας: ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» απέσπασε πολύ καλές κριτικές και βαθμολογία στο διαγωνιστικό μέρος του 12ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Σύντομο Βιογραφικό του Δ. Γ. Κασλά (1901 – 1966)

Ο Δημήτριος Γεωρ. Κασλάς γεννήθηκε στο Πουρί Μαγνησίας το 1901. Ήταν γιος του Γεωργίου Καζίλα του Στεργίου και της Μαρίας Καζίλα, το γένος Διακουμή. Σε ηλικία 19 ετών κατετάγη κληρωτός στη Λάρισα, και τέλη Ιουλίου αναχώρησε για τη Σμύρνη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Μικρασιατική Εκστρατεία.
Κατά την έκρηξη του πολέμου το 1940 υπηρετούσε στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων. Ξεκίνησε ως λοχαγός, αναλαβών κατά την διάρκεια των μαχών τη Διοίκηση του ΙΙ/5 τάγματος, προαχθείς επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης, σε ταγματάρχη. Το αποκορύφωμα της ένδοξης πορείας του τάγματος είναι η απόκρουση της σχεδιαθείσης με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι μεγάλης Ιταλικής Επιθέσεως από 9-25 Μαρτίου 1941.
Κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΛΑΣ ως Διοικητής του 52ου Συντάγματος. Για τις υπηρεσίες του προς την Πατρίδα, μετά την απελευθέρωση, τον εξόρισε από το 1945 έως το 1948 στα νησιά Σέριφο-Ικαρία-Σαντορίνη. Του είχε απονεμηθεί: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, Πολεμικός Σταυρός Γ’ τάξεως, Αργυρούς Σταυρός του Β. Τάγματος, Μετάλλειον στρατιωτικής αξίας Δ’ τάξεως.